Recept


Kladdkaka


Ett mycket bra recept jag alltid går efter. Går snabbt och sparar dessutom disk.
Tips för att lyckas med din kladdkaka.

1. Använd inte elvisp. Rör ihop ingredienserna till kladdkakan för hand.
 Rör ihop smeten med en matsked eller en träsked. För att få en kladdig kaka ska man nämligen undvika att vispa ner massa luft i kakan.
Vispar du socker och ägg med elvisp så kommer det ner en massa luft ner i kakan. Resultatet blir då sedan en hög och luftig kaka, vilket är exakt det man vill undvika med kladdkaka. En kladdkaka ska ju bli låg, kompakt och kladdig.

2. Var noga med gräddningstiden!

Grädda kladdkakan med hjälp av en exakt timer och gå efter klockan. Kakan stelnar till en aning efter att den svalnat, så kladdkakan är mindre kladdig än den kan verka när man tar ut det från ugnen.
  Man kan också känna med en sticka.
Kakan ska vara lite fastare i kanterna och kladdig i mitten när den är färdig.
När kladdkakan är färdig så släpper också kakan formen en aning i kanterna.
I början kan det vara svårt att bedöma med sticka och risken är att man blir osäker, gräddar för länge och står med en torr kaka i slutändan. Så mitt definitiva råd är, gå efter klockan. När klockan ringer, ta ut kakan direkt! Det är bättre med en FÖR kladdig än en FÖR torr kladdkaka.

3. Riktigt smör och ingredienser utan klumpar

När man ska göra kladdkaka blir resultatet mycket bättre med riktigt smör.
Kakao och mjöl har en tendens att klumpa ihop sig. Rör gärna ihop mjöl, kakao, vaniljsocker, och sikta/sila ner det i smeten.

Recept



Ingredienser till kladdkakan

  • 100 gram smör (riktigt 80 % smör rek.)
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Smör och ströbröd (till formen)
  • Florsocker till garnering (valfritt)

    med mint
    Man kanske också använda ca 10 rutor after eight i smeten som man smälter under vattenbad och sedan blandar i smeten.

Så gör du kladdkakan

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tag kastrullen från plattan.
  4. Använd en vanlig matsked och rör ner först socker och sedan ägg. Blanda väl, men rör inte mer än nödvändigt.
  5. Blanda övriga ingredienser, d.v.s. mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner detta i smeten.
  6. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll ner smeten i formen.
  7. Grädda ca 20 minuter, mitt i ugnen i 175 grader. Vill du ha kakan extra kladdig prova att minska tiden till 15- 18 minuter. Ju större form, desto lägre kaka blir det och ju kortare tid bör man grädda.
  8. Låt kakan kallna, gärna i kylskåp över natten.



KokosMums

















ca 20 St.


4 ½ Strösocker
3/4 dl Florsocker
1 äggvita
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl kokhett vatten


Garnering (Strössel)


4-5 dl kokosflingor
1 msk kakao



1. Blanda strösockret, florsockret, äggvitan, och det kalla vattnet i en skål,
( brukar ta en stor skål, för i slutändan blir det fluffigt.)
Rör ut Gelatinpulvret i det heta vattnet ( rör ordentligt o lite i taget ,klumpar sig lätt annars. Tillsätt det till sockerblandningen.


2. Vispa allt med elvisp ca 30 min till en pösig smet. jag brukar köra nästan exakt 30 min.


3. Blanda samman kokosflingorna och kakaon. Häll lite av det på bottnen av en långpanna 20*30 cm. (inte den stora långpannan som tillhör ugnen)


jag brukar strö ut så det täcker bottnen.


4. Häll i smeten. Strö över ett lager strössel så det täcks.


5. Låt smeten stå kallt tills den stelnat, ( går bra både i kyl och i frys.) Skär den i bitar, ca 4*5 cm stora (jag brukar ta ut hela smeten på ett bakplåtspapper och skära där, för det blir lättare och få upp bitarna då.


Doppa snittytorna i resten av strösslet tills bitarna är helt täckta rumtom. Förvara som svalt.


Vill du göra i Chokladformarna så gör du smeten som ovan, men du penslar stadiga muffinsformar med choklad, 2 gånger, sen häller du smeten i en spritspåse och spritsa i dom i formarna. ta bort pappret från formarna innan i så fall så du vet om de förbli hela.




Dumlemuffins


12 st

Ingredienser

100 gram smör eller Margarin
1 dl Mjölk
2 ägg
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
24 dumlekolor

Garnering

2 Daim
1 dl florsocker med chokladsmak eller vanligt florsocker med kakao efter smak
2 msk vatten

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader, ställ pappersformar på en bakplåt eller i en muffinsplåt.

2. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt men låt det inte koka.

3. Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, potatismjöl, sikta ner det växelvis i äggblandningen tillsammans med mjölkblandningen.

4. Fyll papperformarna till 3/4 med smet. Tryck ner 2 kolor i varje form.

5. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.

6. Låt dom kallna. Krossa daimet. Rör ihop florsocker med vatten och glasera muffinsen med chokladblandningen och garnera med krossad daim.

MUMS!

Tips! du kan också använda andra sorters godis, ex after eight, mm-




Blåbärsmuffins




Ingredienser
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g färska eller frysta blåbär

Ugn : 175 grader i varmluft och 200 grader i vanlig ugn.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.



Funkar också utmärkt med andra bär



Kladdkaka
Ett mycket bra recept jag alltid går efter. Går snabbt och sparar dessutom disk.
Tips för att lyckas med din kladdkaka.

1. Använd inte elvisp. Rör ihop ingredienserna till kladdkakan för hand.
 Rör ihop smeten med en matsked eller en träsked. För att få en kladdig kaka ska man nämligen undvika att vispa ner massa luft i kakan.
Vispar du socker och ägg med elvisp så kommer det ner en massa luft ner i kakan. Resultatet blir då sedan en hög och luftig kaka, vilket är exakt det man vill undvika med kladdkaka. En kladdkaka ska ju bli låg, kompakt och kladdig.

2. Var noga med gräddningstiden!

Grädda kladdkakan med hjälp av en exakt timer och gå efter klockan. Kakan stelnar till en aning efter att den svalnat, så kladdkakan är mindre kladdig än den kan verka när man tar ut det från ugnen.
  Man kan också känna med en sticka.
Kakan ska vara lite fastare i kanterna och kladdig i mitten när den är färdig.
När kladdkakan är färdig så släpper också kakan formen en aning i kanterna.
I början kan det vara svårt att bedöma med sticka och risken är att man blir osäker, gräddar för länge och står med en torr kaka i slutändan. Så mitt definitiva råd är, gå efter klockan. När klockan ringer, ta ut kakan direkt! Det är bättre med en FÖR kladdig än en FÖR torr kladdkaka.

3. Riktigt smör och ingredienser utan klumpar

När man ska göra kladdkaka blir resultatet mycket bättre med riktigt smör.
Kakao och mjöl har en tendens att klumpa ihop sig. Rör gärna ihop mjöl, kakao, vaniljsocker, och sikta/sila ner det i smeten.

Recept



Ingredienser till kladdkakan

  • 100 gram smör (riktigt 80 % smör rek.)
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Smör och ströbröd (till formen)
  • Florsocker till garnering (valfritt)

    med mint
    Man kanske också använda ca 10 rutor after eight i smeten som man smälter under vattenbad och sedan blandar i smeten.

Så gör du kladdkakan

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tag kastrullen från plattan.
  4. Använd en vanlig matsked och rör ner först socker och sedan ägg. Blanda väl, men rör inte mer än nödvändigt.
  5. Blanda övriga ingredienser, d.v.s. mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner detta i smeten.
  6. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll ner smeten i formen.
  7. Grädda ca 20 minuter, mitt i ugnen i 175 grader. Vill du ha kakan extra kladdig prova att minska tiden till 15- 18 minuter. Ju större form, desto lägre kaka blir det och ju kortare tid bör man grädda.
  8. Låt kakan kallna, gärna i kylskåp över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar